Statsbudsjettet for 2025 lover delingsordning for solkraft i næringsområder så raskt som muligUtover delingsordningen for solkraft i næringsområder, er det svært lite i statsbudsjettet som vil bidra til å øke utbyggingen av solkraft i Norge, selv om regjeringen ligger langt bak sitt eget mål om 8 TWh solkraft innen 2030. 

Regjeringen varsler i statsbudsjettet for 2025 at den i høst sender forslag om den lenge etterlengtede ordningen som skal tillate deling av overskuddsproduksjon av fornybar strøm fra anlegg på inntil 5 MW innenfor et næringsområde. Regjeringen sier de tar sikte på å innføre en slik ordning så raskt som mulig. 
 
Solenergiklyngen ser med stor forventing fram til at denne ordningen kommer på plass. Hvis den gjøres på en god måte med mulighet for å inkludere lagring og deling mellom alle bygg i et område, så vil den bidra til å øke lønnsomheten i utbyggingen av sol på bygg og bakke i tilknytning til næringsområder. Det betyr at vi raskt vil kunne få utnyttet mer av solkraftpotensialet på store tak i Norge.  

Utover denne nyheten er det dessverre lite nytt for solkraftmarkedet i statsbudsjettet. Det er overraskende og skuffende siden regjeringen og SV i behandlingen av revidert statsbudsjett før sommeren var enige om at det i statsbudsjettet for 2025 skulle komme konkrete tiltak og virkemidler som fjerner barrierer og tilrettelegger for lokal energiproduksjon og som utløser mer lokal energiproduksjon på bygg og nedbygde arealer.

Det betyr at regjeringen nok en gang ikke følger opp Stortingets mål om 8 TWh solkraft innen 2030 med de virkemidlene som trengs. NVEs anslag viser at vi kun kan forvente om lag 4 TWh solkraft med utgangspunkt i vedtatte virkemidler. I statsbudsjettet skriver regjeringen at NVE i sin seneste analyse mener at en utbygging av solkraft på om lag 2,5 TWh mellom 2024 og 2028 er mulig.

For å få utnyttet potensialet for solkraft i Norge mener Solenergiklyngen derfor at Stortinget i behandlingen av statsbudsjettet må vedta enda mer konkrete tiltak og virkemidler som fjerner barrierer og tilrettelegger for lokal energiproduksjon og som utløser mer lokal energiproduksjon på bygg og nedbygde arealer.

Her kan du lese mer om de viktigste grepene som Solenergiklyngen mener trengs, i vårt innspill til statsbudsjettet for 2025.

Les hele statsbudsjettet for 2025 her og se her for de konkrete punktene knyttet til solenergi.

Kontaktperson i Solenergiklyngen

Dag Tore Seierstad, næringspolitisk direktør

dagtore@fornybarutvikling.no // tlf: +47 907 57 737